Cara menghias beranda di rumah kampung + foto

Rumah desa dengan beranda atau teres adalah impian hampir setiap penghuni bandar. Lagipun, betapa menyenangkannya duduk di udara terbuka pada waktu petang, berbual dengan rakan-rakan atau hanya melihat bintang-bintang. Perpanjangan dapat disebut penghubung antara rumah dan taman, kerana menggabungkan kenyamanan rumah dengan alam yang indah. Bagi mereka yang baru-baru ini membeli kawasan pinggir bandar, kami ingin memberitahu anda cara menghias beranda sehingga ternyata selesa dan terang.

Jenis beranda yang ada

Sebelum menyentuh semua selok-belok reka bentuk, anda perlu menentukan jenis pelanjutan anda. Pilihan gaya, perabot, barang untuk hiasan, dan lain-lain bergantung kepada ini.

Beranda jenis terbuka

Beranda terbuka yang melekat di rumah sering disebut teres. Secara luaran, kedua-dua reka bentuk ini sangat serupa antara satu sama lain. Tetapi jika anda melihat ciri-ciri bangunan, maka ia adalah beranda yang merupakan perpanjangan rumah. Kedua-dua bangunan ini boleh dibina di atas landasan yang sama. Teras didirikan di pangkalan yang terpisah atau diganti dengan tiang sokongan yang digali ke tanah.

Ciri utama beranda terbuka adalah ruang dan cahaya yang banyak. Reka bentuk peluasan bertujuan menekankan martabat ini. Reka bentuk dalam warna pastel, dan juga warna yang sedekat mungkin dengan alam semula jadi, dialu-alukan. Ruang hijau adalah elemen hiasan wajib. Anggur hiasan, bunga dan juga pokok ditanam di sekitar kawasan terbuka, dan juga ditempatkan di pot bunga di lantai lorong.

Beranda tertutup

Di sebuah rumah desa, beranda tertutup sangat dialu-alukan. Sebagai tambahan kepada percutian musim panas, pada musim sejuk lanjutan seperti itu dapat digunakan sebagai ruangan penuh. Rumah besar yang mahal juga dihiasi dengan beranda tertutup. Sambungannya sering dibuat kaca. Hasilnya adalah kesan teres terbuka. Melalui tingkap, gambaran mengenai hidupan liar terbuka, sementara kaca melindungi tempat rehat dari angin dan hujan.

Malah bumbungnya berkaca. Ruang dalaman pemanjangan dikuburkan pada waktu pagi di bawah sinar matahari, dan pada waktu malam anda dapat mengagumi bintang-bintang melalui bumbung lutsinar. Selalunya sambungan seperti itu dibuat separa tertutup atau dilengkapi dengan pintu pembuka.

Nasihat! Beranda pengubah sangat mahal dari segi pembinaan, tetapi mudah digunakan. Sambungan ini dilengkapi dengan sistem gelongsor. Sekiranya dikehendaki, tempat rehat boleh ditutup, dibuka sepenuhnya atau sebahagian.

Ciri reka bentuk beranda

Anda harus mula memikirkan reka bentuk peluasan sebelum pembinaannya. Pada peringkat penyusunan projek, semua nuansa dipertimbangkan, dari bahan binaan hingga pilihan warna topcoat.

Nasihat! Semasa menghias beranda, perhatikan kehendak semua penghuni yang tinggal di rumah tersebut. Ini akan membolehkan setiap ahli keluarga mencari sudut yang selesa untuk mereka berehat.

Dengan membuat reka bentuk anda sendiri, anda perlu mengambil kira satu peraturan: gaya penyambungan dan bangunan kediaman harus digabungkan dengan harmoni antara satu sama lain, dan saling melengkapi. Contohnya, jika rumah ini mempunyai suasana gaya Perancis yang lembut, maka Gothic tidak wujud di beranda. Tetapi anda juga tidak boleh melampau. Tidak perlu menghias peluasan dan rumah dengan gaya yang sama. Sekiranya tidak ada pengalaman dalam kemahiran reka bentuk, disarankan untuk menggunakan pilihan mudah.Katakan gaya pedesaan, Scandinavia atau eko kelihatan baik.

Dalam foto yang dipersembahkan, anda dapat melihat reka bentuk peluasan dalam gaya Skandinavia. Lihat bagaimana ia menyerupai suasana pedesaan.

Dan foto ini menunjukkan reka bentuk tempat rehat dalam gaya eko. Dalam beberapa cara, ia juga menyerupai kampung. Perabot dibuat dari bahan semula jadi yang hampir tidak dirawat.

Dari contoh-contoh ini, anda boleh membina reka bentuk rumah kampung. Sebagai contoh, dalam gaya eko lebih baik menghias beranda, dan versi Skandinavia atau desa sesuai untuk tempat tinggal.

Bagaimana pilihan bahan mempengaruhi reka bentuk peluasan

Beranda tertutup dan terbuka adalah kesinambungan rumah, anda bahkan boleh menyebutnya sebagai permulaan. Sekiranya anda membina sambungan berhampiran bangunan siap, pilihlah bahan untuk pembinaannya yang tidak berkualiti. Walaupun kemudian, beranda yang dibina kelihatan seperti satu rumah, seolah-olah ia dipasang pada masa yang sama.

Sangat sesuai untuk peluasan menggunakan bahan yang sama dari mana bangunan kediaman didirikan. Katakan beranda kayu sesuai untuk rumah kampung yang diperbuat daripada kayu. Sekiranya ia adalah batu bata, maka ia mesti ada di lanjutan. Walaupun gabungan bahan semula jadi dengan bangunan batu dibenarkan. Beranda kayu berhampiran rumah dengan bata kuning merah atau hiasan kelihatan baik. Dalam kes ini, kayu boleh dipernis agar sesuai dengan warna bangunan utama.

Dinding dan bumbung lampiran tertutup harus sesuai dengan rumah. Lebih-lebih lagi, disarankan untuk menggunakan bahan bumbung yang sama di kedua-dua bangunan. Pengecualian mungkin bumbung lutsinar. Penting untuk memilih bentuk bumbung yang betul. Di beranda yang terpasang di dinding sisi rumah, bumbung yang ramping akan kelihatan lebih kemas. Sambungan ke hujung rumah boleh dilengkapi dengan atap gable.

Pemilihan bahan bergantung pada apakah sambungannya akan dipanaskan pada musim sejuk. Di dalam bilik yang hangat, anda boleh menenangkan kualiti untuk keindahan. Untuk penyambungan sejuk dan terbuka, disarankan untuk mengutamakan kualiti, iaitu memilih bahan tahan kelembapan. Jika tidak, di bilik yang lembap semasa musim sejuk, kecantikan akan menjadi sampah yang tidak perlu.

Pilihan reka bentuk untuk elemen beranda yang berbeza

Sekiranya anda sendiri menghiasi beranda, maka anda tidak dapat melakukan semuanya secara spontan. Setiap elemen peluasan difikirkan pada tahap pembinaannya. Setelah menyelesaikan satu perniagaan, mereka meneruskan perniagaan yang lain.

Lantai

Kerja-kerja menyelesaikan di beranda bermula dari lantai. Untuk sambungan jenis terbuka, hanya bahan tahan kelembapan yang digunakan. Pilihan yang paling biasa adalah dek. Cedar kelihatan cantik. Larch akan lebih dipercayai. Papan anggaran diperbuat daripada pain. Lantai sedemikian mesti dirawat dengan baik dengan kesan pelindung terhadap kelembapan dan kulat. Lebih mahal, tetapi lebih dipercayai, lantai akan dilapisi dengan jubin seramik, mozek, batu hiasan.

Di dalam beranda tertutup, anda boleh menggunakan penutup lantai yang juga sesuai untuk rumah, misalnya linoleum. Namun, harus diingat bahawa perpanjangan itu adalah ruang pertama tempat seseorang masuk dari jalan. Kotoran dan kelembapan dibawa dengan kasut. Sekiranya laminasi dipilih untuk lantai, maka ia juga mesti tahan kelembapan.

Penting! Penutup lantai beranda akan kelihatan cantik untuk masa yang lama, dengan syarat bahan tahan haus digunakan.

Dinding

Langkah seterusnya adalah menghias dinding yang berdekatan dengan rumah. Bahan dipilih untuk penutup lantai. Sekiranya, misalnya, melankolis bertingkat digunakan, maka dindingnya dilapisi dengan papan klap kayu. Plaster hiasan dan batu menghadap sesuai untuk lantai batu atau berjubin. Dengan prinsip yang sama, selebihnya dinding sambungan tertutup selesai.

Di kawasan terbuka, dinding yang berdekatan dengan rumah sangat sesuai untuk didedahkan dengan papan plastik. Pelbagai panel membolehkannya dipadankan dengan tekstur penutup lantai.Plastik tahan terhadap kelembapan, dan akan tahan musim sejuk di jalan dengan tenang. Satu-satunya kelemahan adalah kerapuhan. Dengan tekanan mekanikal yang lemah, keretakan muncul di panel.

Papan MDF kelihatan cantik di dinding. Panelnya lebih kuat daripada plastik, mereka mempunyai banyak warna, tetapi mereka takut kelembapan. Ia paling baik digunakan untuk menghiasi dinding lampiran tertutup.

Siling

Beranda tertutup dan terbuka semestinya terang. Jangan gantung sesuatu yang besar dan gelap di siling. Ia mesti lapang. Siling yang telus mewujudkan suasana yang luas dan terang. Sekiranya pilihan ini tidak berpatutan, anda boleh menggunakan lapisan dengan panel plastik dengan warna terang. Putih klasik sangat sesuai. Pencinta gaya moden lebih suka siling regangan. Lebih baik memilih kanvas ringan untuknya juga.

Tingkap

Sebahagian besar beranda tertutup terdiri dari tingkap. Mereka juga perlu dipadankan dengan gaya bilik. Sebagai contoh, komposisi kaca berwarna sesuai untuk Gothic, dan untuk gaya Perancis lebih baik membuat bukaan besar. Tingkap kaca berlapis plastik biasa adalah pilihan anggaran, tetapi bagi mereka anda perlu memikirkan selimut pembuka di tempat yang mudah. Malah tingkap dan ventilasi itu sendiri boleh diberi bentuk yang tidak biasa.

Nasihat! Sekiranya rumah itu dibina di kawasan yang indah, dan beranda ditutup dengan taman yang rindang, maka disarankan untuk memasang dinding yang telus sepenuhnya.

Perabot

Reka bentuk beranda akan dilanggar jika perabotnya dipilih dengan tidak betul. Ukuran objek dipilih berdasarkan dimensi bilik. Untuk beranda kecil, meja lipat dan sofa, yang dilengkapi dengan ambang tingkap, sesuai. Perabot lipat biasa boleh digunakan. Di dalam beranda tertutup yang besar, sofa, meja, meja di sebelah katil akan sesuai.

Langsir

Beranda berdinding kaca mempunyai banyak cahaya matahari. Anda boleh menyelesaikan masalah dengan menggantung roller tirai. Mereka juga dipadankan dengan gaya bilik. Terdapat banyak jenis kain, berbeza warna, komposisi dan ketumpatan bahan. Sebagai contoh, untuk gaya Mediterranean atau Skandinavia, adalah lebih baik menggunakan langsir lut cahaya. Langsir PVC lutsinar sesuai untuk beranda terbuka. Mereka juga melindungi dari angin dan hujan.

Reka bentuk asal boleh dibuat menggunakan langsir buluh, atau anda boleh menutup tirai. Reka bentuk beranda ini dijamin melindungi dari sinar matahari dalam cuaca panas.

Landskap beranda

Tumbuhan hijau adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari beranda dan teres. Walaupun ruang itu tidak membenarkan penanaman hiasan besar ditempatkan di pot bunga, beberapa karangan bunga dapat ditanam. Pot bunga akan kelihatan cantik di atas besi tempa. Anda juga boleh membuat rak menegak dan memasangnya di dinding.

Video menunjukkan pilihan untuk teres dan beranda di negara ini:

Kesimpulannya

Beranda yang dirancang sendiri akan menjadi bukan hanya hiasan halaman, tetapi juga kebanggaan pembuatannya sendiri.

Beri maklum balas

Taman

Bunga

Pembinaan